FDM – Hogyan Juss Vissza a Pályára a Leggyorsabban?


Igazi rémálom, amikor valamilyen sérülés miatt nem léphetsz a pályára. A gyorsaságon túl fontos a minőségi felépülés is, hogy újból 100%-ot nyújthass. Hogyan segíthetnek ebben a legmodernebb fascia technikák?

Mi az FDM?

FDM = Fascia Distorsion Model = A Kötőszöveti Torzulások Modellje

Jártál már úgy, hogy bár azt tanácsolták „pihentesd” nem tartottad még és ennek ellenére tulajdonképpen gyorsabban helyrejött? Nem véletlen, mert a testben minden, ami nem mozog elkezd „összenőni”. Néhány hét rögzítés után már jelentősen csökkenhet a mozgástartomány.

Épp ezért annyira elterjedt a kinesio tape, hiszen a japán feltalálója már 40 éve rájött, hogy (minőségi) mozgásban a leggyorsabb a regeneráció. Azonban ha a mozgás beszűkült vagy fájdalmas, akkor ez nem lehetséges és itt jön képbe az FDM. 

A nyugati főleg német és amerikai sportegyesületekben már elterjedt, nálunk még kevesen használják az FDM-et. Igazából nem a technikák újak, hanem a megközelítés szemlélete. 

Biztos jártál már úgy, hogy a boka/térdfájásodra X masszázst, Y csontkovácsot, Z pedig kinesio tape-et javasolt. Az igazság az, hogy mindnek igaza volt és mindegyik tévedett. 

A különböző technikák különböző fajta fájdalomra hasznosak. Az FDM lényege, hogy pontosan megmondja a testbeszéd és a fájdalom leírása alapján, hogy mikor melyik technikát kell alkalmazni. 

Az FDM módszer egyetlen célja, hogy minél gyorsabban csökkentse a fájdalmat visszaállítsa a mozgásterjedelmet. Így javul a mozgáskép és nem szűkül be a mozgás tartomány és sokkal gyorsabban visszatérhetsz a pályára!

 

 „Find it and fix it fast – találd meg és javítsd meg gyorsan!”

 • Az FDM jelenleg a leggyorsabb manuális fájdalomcsökkentő technika, már az első alkalom után is jelentős javulás várható!

 • A testbeszéd és a fájdalom leírása segít meghatározni az adott fájdalomnak megfelelő technikát (pl. ape, köpöly, Floss, Massage, stb.)

 • Hatékony a különböző mozgásszervi fájdalmak esetén, mint a hát-derék-nyakfájásra, izomfeszülésre

 • A fájdalmasan beszűkült mozgástartomány esetén (váll, könyök, csukló, csípő, térd, boka és nyak)

 • Kisugárzó fájdalmakra, „porckorongos jellegű zsibbadások” esetén

 • Fejfájásra és migrénre (a legtöbb fejfájás Fascia eredetű)

 • A technika gyorsasága miatt atléták, táncosok és egyéb profi sportolók körében rendkívül népszerű

Ha további információkra van szükséged illetve személyes vagy telefonos konzultációra szeretnél jelentkezni Hívj telefonon: +3670/628-0808 vagy az alábbi gombbal üzenetet is küldhetsz:  

Rövid Történet

„Muscles don’t matter – think Fascia!” –  Stephen Typaldos

Stephen Typaldos D.O. amerikai baleseti sebész és osteopath orvos (1957-2006) munkája során észrevette, hogy az emberek mindig hasonló módon mutatták vagy jellemezték a fajdalmaikat. Például:

 • „Itt szúr/nyom egy pontban,

 • „Ebben a vonalban húzódik/ég”

 • „Mélyen bent az ízületben”

Kutatásai során rendszerezte a fájdalmakat és megalkotott egy modellt (Fascia Distorsion Model) aminek segítségével a betegei testbeszédéből és fájdalom elbeszéléseiből mindig tudta melyik technikát alkalmazza. Így nem kellett találgatnia, mindig a leggyorsabb és leghatékonyabb módszerrel tudta csökkenteni a fádalmat.

A Hat Legfontosabb Dolog, Amit Tudnod Kell a Fasciáról (Fascia=kötőszövet)

 1. A Fascia közvetít az izmok és a csontok között. Nagyobb stabilitást ad a testnek, mint az izmok viszont több mobilitást, mint a csontok.

 2. A Fascia szövetek mindenhol megtalálhatóak a testben. Minden egyes sejtet, szervet és izmot beburkol a Fascia. Ha eltávolítanánk minden mást és csak a Fascia maradna, akkor egy összefüggő ember formájú rugalmas „vázat” kapnánk rengeteg üreges résszel.

 3. Robert Schleip (Ulm University) bebizonyította, hogy a Fascia képes az összehúzódásra az izmoktól függetlenül. A folyamatos mindennapi stressz, a Fascia tónusának a növekedéséhez vezet az autonóm idegrendszeren keresztül. Ez vezet ahhoz a szöveti merevséghez és feszességhez, amit a köznyelv letapadásnak, izomcsomóknak és izommerevségnek hív.

 4. A Fasciára tekinthetsz úgy mint „érzékszervre”. Több idegrostot tartalmaz, mint például a bőr vagy a szemek. Ezért okozhatnak a kötőszöveti torzulások (Fascia Distorsion) nagyon erős fájdalmat.

 5. A Fascia „láncokba” vagy „vonalakba” szerveződik. A testet ért feszültségek ezek a láncok mentén oszlanak szét. Ez nagyon jó amikor a testet nagy erők érik, mert gyengíti azokat. Azonban ez a jelenség gyakran vezet ahhoz, hogy a test egy pontján lévő helyi feszültség vagy fájdalom a „láncolaton” keresztül a test egyéb részein is feszültséget vagy fájdalmat okoz. A tipikus kisugárzó fájdalmakat könnyű összekeverni a „porckorong sérves panaszokkal”.

 6. A Fascia rugalmassága támogatja az izmokat. Mivel körülvesz minden izomrostot és a nagyobb izomkötegeket, a Fascia megtartja az izmok formáját és növelik az izomerőt. Előfeszítés közben a Fascia rugalmas energiát tárol, amikor ez az energia felszabadul akkor együtt mozognak az izmokkal (pl. egy dárda elhajításakor). A Fascia torzulásai izomerővesztést okozhatnak.

A Hat Tipikus Fascia Disztorzió

Typaldos hat különböző kötőszöveti torzulást fedezett fel.

Typaldos nem a klasszikus diagnózisokban, hanem a Fascia biomechanikájában gondolkodott. A több ezer különböző problémát képes volt végtelenül egyszerű formába hozni. A hat kötőszöveti torzulással, szinte az összes fájdalom leírható. Épp ezért a megoldás is ilyen gyors és egyszerű! 

Triggerband

A kötőszövet egy vonal mentén felhasad vagy felcsavarodik esetleg el is meszesedik. A fájdalom egy vonal mentén haladó húzódó vagy égő érzés. Gyakran együtt jár a mozgásterjedelem egy síkban való beszűkülésével, az izomerő csökkenésével, esetleg a stabilitás, vagy a koordináció romlásával (pl. fél lábon állás nehezebb). Minden sérülés alkalmával keletkeznek.

Continuum Distorsion

A Fascia-csont átmenetnél jön létre. Általában hirtelen erők hatására, de előfordul folyamatos aszimmetrikus terhelés hatására is (pl. rúgásnál mindig ugyanaz a láb). Egy pontban fáj, lehet szúró érzés, csonton és felszínes. Gyakran jár együtt a Triggerban-el. Szintén a legtöbb sérülésnél jelen van. 

Herniated triggerpoints

Ez is pontszerű fájdalom, de nem a csontfelszínen, hanem mélyen van az izomban. Nyomkodós, markolászós érzés. A nyak tövénél a csukja alatti tipikus „markolászós” érzet, fejfájást okozhat és a nyakmozgást is szűkítheti. A karba sugározhat és csökkenti a váll mozgás tartományát. Gyakori a derékfájásnál, a farizmoknál, kisugározhat lábba porckorongsérv szerű panaszt okozva.

Cylinder distortion

Bizonyos felszíni Fasciák nem vonalak menti, hanem körkörös lefutásúak. Ezeknek a rétegeknek az összekuszálódása zsiborgó, hangyázós, zsibbadó érzést okoz. Gyakori az erővesztés és koordinációs zavar. Olyan érzés is lehet mintha egy „kesztyű” lenne a bőrödön, amit valahogy le akarsz venni. Szintén porckorongsérv okozta zsibbadáshoz hasonló. Általában „húzó-csavarodó” sérüléseknél.

Folding distortions

A fájdalom ott mélyen bent az ízületben van és a mozgatás fokozza. Az erővesztés és mozgástartomány csökkenése is gyakori. Általában hirtelen rántás, ízületre esés vagy ütés okozza. Az ízületek Fasciái gyűrődnek fel. Dinamikus mutatás jellemzi.

Tectonic fixations

Akkor jön létre amikor a Fascia elvesztette a természetes csúszási képességét. Akkor jön létre, ha sokáig nem mozgatsz egy végtagot. Önmagában teljesen fájdalommentes, azonban jelentősen csökkenti egy ízület pl. a váll mozgásterjedelmét. Általában egy hosszabb folyamat eredménye, ha mondjuk hosszabb időn keresztül nem mozog az ízület. Minél később foglalkozol vele annál nehezebb visszanyerni a teljes mozgástartományt.

Tanúsítványok és Eredetiség

Az FDM tanúsítványaimat és vizsgám az Oriolus-Med továbbképző intézetben végeztem. Hálás vagyok mestereimnek, hogy átadták tudásukat! 

D.O. Frank Römer (Doctor of Osteopathy, Physiotherapist, IFDMO) 

Marco Cocnia (Osteopathy, Sport Physiotherapist, IFDMO)

Dennis Kraus (Osteopathy, Sport Physiotherapist, IFDMO) 

Eva Braun (Osteopathy, Sport Physiotherapist, IFDMO) 

Quastné Rigó Katalin (Molekuláris biológus, Floss, FDM, Fascia Training

Kinesiotape, Fülakupunktúra, Akupresszúra, Oriolus Med)

Az Oriolus-Med a német alapítású IFDMO (International Fascia Distorsion Model Organisation) magyar társintézménye. Az IFDMO az egyetlen intézmény, mely oktatási anyagát Typaldos elismerte. A logók, képek és anyagok az oriolus-med.hu engedélyével.

Az árak változtatásának jogát  fenntartom! Szolgáltatásaim nem helyettesítik az Orvosi ellátást, nem minősül terápiának vagy gyógykezelésnek! Mielőtt bármilyen masszázsra jelentkezel, olvasd el az ellenjavallatokat! Az időbe beleszámít az öltözés és konzultáció is így a “nettó kezelés” rövidebb.