FDM – Váll Fájdalmakra és Beszűkült Mozgásra


Rövid videó a fájdalmas, beszűkült vállproblémákról

Modern Fascia Masszázsok (nem csak vállfájásra)

2014 óta dolgozom hivatásos masszőrként, Budapesten a 11. kerületben jó megközelítés és parkolási lehetőség.

Ha további információkra van szükséged Hívj telefonon: +3670/628-0808 

FDM – Bővebben a Masszázsról

FDM = Fascia Distorsion Model = A Kötőszöveti Torzulások Modellje

Az FDM elismerten a leggyorsabban terjedő fájdalomcsökkentő technika!

A fájdalmas váll problémák kiváltképpen, ha beszűkült a mozgástartomány könnyen összetéveszthető befagyott váll és az impingement szindróma  és hasonló panaszok tüneteivel. Ezeknek a kezelése nagyon hosszadalmas és akár műtétre is szükség lehet. Szerencsére a legtöbbször valójában a Fascia Disztorziói okozzák a fájdalmat (kötőszöveti torzulások).

Az FDM Technikával nagyon gyorsan, akár egy alkalom után is jelentős javulás érhető el, bármiféle mellékhatás nélkül. Mind a fájdalom csökkenésében, mind a mozgástartomány növekedésében.

Gyakorlatilag bármilyen mozgásszervi fájdalom, fejfájás és beszűkült mozgástartomány esetén hatékony lehet az FDM. Előzd meg a műtétet. Maradj egészséges!

 „Find it and fix it fast – találd meg és javítsd meg gyorsan!”

 • Az FDM jelenleg a leggyorsabb manuális fájdalomcsökkentő technika, már az első alkalom után is jelentős javulás várható, mellékhatás nélkül

 • A testbeszéd és a fájdalom leírása segít meghatározni az adott fájdalomnak megfelelő masszázstechnikát

 • A fájdalmasan beszűkült mozgástartomány esetén (váll, könyök, csukló, csípő, térd, boka és nyak)

 • Kisugárzó fájdalmakra, „porckorongos jellegű zsibbadások” esetén

 • Fejfájásra és migrénre (a legtöbb fejfájás Fascia eredetű)

 • A technika gyorsasága miatt atléták, táncosok és egyéb profi sportolók körében rendkívül népszerű

2014 óta dolgozom hivatásos masszőrként, Budapesten a 11. kerületben jó megközelítés és parkolási lehetőség.

Ha további információkra van szükséged Hívj telefonon: +3670/628-0808

Rövid Történet

„Muscles don’t matter – think Fascia!” –  Stephen Typaldos

Stephen Typaldos D.O. amerikai baleseti sebész és osteopath orvos (1957-2006) munkája során észrevette, hogy az emberek mindig hasonló módon mutatták vagy jellemezték a fajdalmaikat. Például:

 • „Itt szúr/nyom egy pontban”

 • „Ebben a vonalban húzódik/ég”

 • „Mélyen bent az ízületben”

Kutatásai során rendszerezte a fájdalmakat és megalkotott egy modellt (Fascia Distorsion Model) aminek segítségével a betegei testbeszédéből és fájdalom elbeszéléseiből mindig tudta melyik technikát alkalmazza. Így nem kellett találgatnia, mindig a leggyorsabb és leghatékonyabb módszerrel tudta csökkenteni a fájdalmat.  

A Hat Legfontosabb Dolog, Amit Tudnod Kell a Fasciáról (Fascia=kötőszövet)

 1. A Fascia közvetít az izmok és a csontok között. Nagyobb stabilitást ad a testnek, mint az izmok viszont több mobilitást, mint a csontok.

 2. A Fascia szövetek mindenhol megtalálhatóak a testben. Minden egyes sejtet, szervet és izmot beburkol a Fascia. Ha eltávolítanánk minden mást és csak a Fascia maradna, akkor egy összefüggő ember formájú rugalmas „vázat” kapnánk rengeteg üreges résszel.

 3. Robert Schleip (Ulm University) bebizonyította, hogy a Fascia képes az összehúzódásra az izmoktól függetlenül. A folyamatos mindennapi stressz, a Fascia tónusának a növekedéséhez vezet az autonóm idegrendszeren keresztül. Ez vezet ahhoz a szöveti merevséghez és feszességhez, amit a köznyelv letapadásnak, izomcsomóknak és izommerevségnek hív.

 4. A Fasciára tekinthetsz úgy mint „érzékszervre”. Több idegrostot tartalmaz, mint például a bőr vagy a szemek. Ezért okozhatnak a kötőszöveti torzulások (Fascia Distorsion) nagyon erős fájdalmat.

 5. A Fascia „láncokba” vagy „vonalakba” szerveződik. A testet ért feszültségek ezek a láncok mentén oszlanak szét. Ez nagyon jó amikor a testet nagy erők érik, mert gyengíti azokat. Azonban ez a jelenség gyakran vezet ahhoz, hogy a test egy pontján lévő helyi feszültség vagy fájdalom a „láncolaton” keresztül a test egyéb részein is feszültséget vagy fájdalmat okoz. A tipikus kisugárzó fájdalmakat könnyű összekeverni a „porckorong sérves panaszokkal”.

 6. A Fascia rugalmassága támogatja az izmokat. Mivel körülvesz minden izomrostot és a nagyobb izomkötegeket, a Fascia megtartja az izmok formáját és növelik az izomerőt. Előfeszítés közben a Fascia rugalmas energiát tárol, amikor ez az energia felszabadul akkor együtt mozognak az izmokkal (pl. egy dárda elhajításakor). A Fascia torzulásai izomerővesztést okozhatnak.

A hat Tipikus Fascia Disztorzió

Typaldos hat különböző kötőszöveti torzulást fedezett fel.

Typaldos nem a klasszikus diagnózisokban, hanem a Fascia biomechanikájában gondolkodott. A több ezer különböző problémát képes volt végtelenül egyszerű formába hozni. A hat kötőszöveti torzulással, szinte az összes fájdalom leírható. Épp ezért a megoldás is ilyen gyors és egyszerű! 

Triggerband

A kötőszövet egy vonal mentén felhasad vagy felcsavarodik esetleg el is meszesedik. A fájdalom egy vonal mentén haladó húzódó vagy égő érzés. Gyakran együtt jár a mozgásterjedelem egy síkban való beszűkülésével, az izomerő csökkenésével, esetleg a stabilitás, vagy a koordináció romlásával (pl. fél lábon állás nehezebb). Könnyű összekeverni a porckorongsérv tüneteivel.

Continuum Distorsion

A Fascia-csont átmenetnél jön létre. Általában hirtelen erők hatására, de előfordul folyamatos aszimmetrikus terhelés hatására is (pl. testtartás problémák). Egy pontban fáj, lehet szúró érzés, jellemzően felszínes. Gyakran jár együtt a Triggerban-el. 

Herniated triggerpoints

Ez is pontszerű fájdalom, de nem a csontfelszínen, hanem mélyen van az izomban. Nyomkodós, markolászós érzés. A nyak tövénél a csukja alatti tipikus „markolászós” érzet, fejfájást okozhat és a nyakmozgást is szűkítheti. A karba sugározhat és csökkenti a váll mozgás tartományát. Gyakori a derékfájásnál, a farizmoknál, kisugározhat lábba porckorongsérv szerű panaszt okozva.

Cylinder distortion

Bizonyos felszíni Fasciák nem vonalak menti, hanem körkörös lefutásúak. Ezeknek a rétegeknek az összekuszálódása zsiborgó, hangyázós, zsibbadó érzést okoz. Gyakori az erővesztés és koordinációs zavar. Olyan érzés is lehet mintha egy „kesztyű” lenne a bőrödön, amit valahogy le akarsz venni. Szintén porckorongsérv okozta zsibbadáshoz hasonló.

Folding distortions

A fájdalom ott mélyen bent az ízületben van és a mozgatás fokozza. Az erővesztés és mozgástartomány csökkenése is gyakori. Általában hirtelen rántás vagy nyomás okozza. Az ízületek Fasciái gyűrődnek fel.

Tectonic fixations

Akkor jön létre amikor a Fascia elvesztette a természetes csúszási képességét. Akkor jön létre, ha sokáig nem mozgatsz egy végtagot. Önmagában teljesen fájdalommentes, azonban jelentősen csökkenti egy ízület pl. a váll mozgásterjedelmét. Általában egy hosszabb folyamat eredménye, ha mondjuk egyéb disztorziók már eleve beszűkítették a mozgást. Lassú és nehézkes folyamat a mozgás visszanyerése. Ép ezért érdemes minél előbb foglalkozni a mozgások beszűkülésével, mert minél „rozsdásabb” egy ízület annál nehezebb újból beröccenteni… 

Tanúsítványok és Eredetiség

Az FDM tanúsítványaimat és vizsgám az Oriolus-Med továbbképző intézetben végeztem. Hálás vagyok mestereimnek, hogy átadták tudásukat! 

D.O. Frank Römer (Doctor of Osteopathy, Physiotherapist, IFDMO) 

Marco Cocnia (Osteopathy, Sport Physiotherapist, IFDMO)

Dennis Kraus (Osteopathy, Sport Physiotherapist, IFDMO) 

Eva Braun (Osteopathy, Sport Physiotherapist, IFDMO) 

Quastné Rigó Katalin (Molekuláris biológus, Floss, FDM, Fascia Training

Kinesiotape, Fülakupunktúra, Akupresszúra, Oriolus Med)

Az Oriolus-Med a német alapítású IFDMO (International Fascia Distorsion Model Organisation) magyar társintézménye. Az IFDMO az egyetlen intézmény, mely oktatási anyagát Typaldos elismerte. A logók, képek és anyagok az oriolus-med.hu engedélyével.

Az árak változtatásának jogát  fenntartom! Szolgáltatásaim nem helyettesítik az Orvosi ellátást , nem minősül terápiának vagy gyógykezelésnek! Hivatásos masszőr vagyok 2014 óta, teáor 9604. Mielőtt bármilyen masszázsra jelentkezel, olvasd el az ellenjavallatokat!