Hogyan fejleszthető a testtartás?


Biztos előfordult már, hogy hiába próbáltad kihúzni magad, de egy percen belül már meg is feledkeztél és ugyanúgy tartottad magad, mint korábban. Ez nem az akaraterő hiánya miatt történik.

A „hanyag tartás” kifejezés nemcsak hibás, de nagyon káros is mert arra utal, hogy a testtartás egy tudatos valami, de ez nem igaz. Sokkal inkább hasonlít a légzésre. Ki tudod magad húzni kb. olyan sokáig, mint ameddig a légzésed vissza tudod tartani. Az idő nagy részében azonban automatikusan működnek nem irányíthatod folyamatosan. A kötőszöveti hálózat állapota sokkal meghatározóbb a testtartásod szempontjából. A kötőszövet (lat. fascia) a „tartás szervrendszere” és a különleges tulajdonságai miatt tudnak ezek a testtartásminták tartósan beépülni. Szerencsére nagyszerű lehetőséget is adnak arra, hogy ezen változtass!

Medence oldalra billenés 

A kötőszövet egy érdekes és biológiai szempontból sokoldalú szövetfajta. Minden tartó és támogató szövetet alakít a folyékony vértől a kemény csontokig. Gyakorlatilag minden testbéli struktúrának a formáját meghatározza a nagy szervektől a mikroszkopikus sejtekig. Úgy tudod elképzelni, mint egy három dimenziós pókhálót vagy hálózatot. Egy darab rugalmas anyag és mindegyik része kapcsolatban áll a többivel. Így egy feszülés vagy rövidülés a bokánál kihathat a teljes testedre. Akár egy hát-nyakfájásnak is a kiinduló pontja lehet.

Bármilyen szöveti feszülésről beszélünk az valójában a kötőszöveti feszülést is jelent. A kötőszövet, ha tartósan stressznek, vagy feszülésnek van kitéve merev lesz, megrövidül, rögzíti a testtartásmintát és csökkenti a mozgástartományt. Épp ezért nem elegendő csak a fájdalmas részt masszírozni, a teljes rendszerrel holisztikusan kell foglalkozni. Például egy deréktáji sérv esetén szinte biztosan érintett lesz a medence és a láb is.

Főleg a krónikus hosszan fennálló esetekben – bár kezdésnek nagyon jó – nem elég csak az izomfeszülést kezelni. Az izmokat körülvevő kötőszöveti szerkezeteket felszabadítása, újrarendezése, a mozgás integrálása segít a testtartás fejlesztésében. A fizikai feszültségek enyhülését lelki oldódás kísérheti.

Ez a Testtartásfejlesztő Masszázs feladata.

2/3

A Testtartásfejlesztő Masszázs részletei itt.

Medence csavarodás és vállak

Az árak változtatásának jogát fenntartom! Szolgáltatásaim nem helyettesítik az Orvosi ellátást, nem minősül terápiának vagy gyógykezelésnek! Mielőtt bármilyen masszázsra jelentkezel, olvasd el az ellenjavallatokat! Az időbe beleszámít az öltözés és konzultáció is így a “nettó kezelés” rövidebb.