Testtartásproblémák gyerekkorban


A helytelen testtartás, ma már minden korosztályt érint. Az egész napos számítógéphasználat és az okostelefonfüggésünk folyamatosan negatív hatással van a testtartásunkra. A testtartásproblémák az elsőszámú okai a hát-derék-nyak és egyéb mozgásszervi panaszoknak. Tudtad, hogy már kisgyerekkorban elkezdődik ez a folyamat? De mégis miért van ez és mit tudsz tenni gyermeked egészségéért?

A testtartás életünk során folyamatosan változik, de tulajdonképpen akkor alakul ki, amikor elkezdünk járni tanulni. Viszont a talaj kemény és lapos. Sokkal kevesebb impulzust ad, mint a természetes föld így nehezebben vagy egyáltalán nem tud kialakulni a lábboltozat, ami a tartásunk alapját adja.

Amikor elkezdenek iskolába járni és a felnőttekhez hasonlóan napi több órát kénytelenek ülni kényelmetlen székeken. Megkapják az első okostelefont és tabletet, amit szinte képtelenség másképp használni csak lefelé figyelő tekintettel. De miért is probléma mindez?

A testtartás talán legfontosabb szerve az izom-kötőszövet (myo-fascia). Ez a szövet mindenhol megtalálható bennünk, körbeveszi az izmokat és egyéb szerveket. Gyakorlatilag a vörös húsokban látható fehér részek mind kötőszövet. Meghatározza a test formáját. Az élőlényekben a forma és a funkció szorosan összefügg. Ha megváltozik a forma (a testtartás például), akkor gyengül a funkciója is jelen esetben a mozgás és az egyenes tartás képessége.

A kötőszövet nagyrészt vízből, kollagénből és elasztinból áll. A kollagén a feszességért az elasztin a rugalmasságért felel. A gyerekeknek sokkal több az elasztin épp ezért olyan lazák és rugalmasak. Viszont a testtartásuk is sokkal gyorsabban változik akár pozitív akár negatív irányban. A kötőszövet mindig a külső hatásoknak megfelelően változik. Ha egész nap ülnek akkor úgy alakul a testük, hogy az ülésnek a lehető legalkalmasabb legyen. Mivel azonban nem ülésre lettünk kitalálva ezért ez a pozíció hosszú távon különböző fájdalmakat és egészségügyi problémákat okozhat, pl. hát-derék-nyak fájás, vagy a porckorongsérv. De hogyan tudsz segíteni gyermekednek?

Természetesen az iskolát ki kell járni és a tablet tiltása sem megoldás hiszen ennek a generációnak már szüksége lesz erre a tudásra. Azonban mindenképpen érdemes, korlátot szabni a használatának. A testmozgás elengedhetetlenül fontos. Különösen az olyan sportok hasznosak, amik a teljes testet megmozgatják, és viszonylag szimmetrikusak például az úszás, vagy több sport kombinációja. Sok szülőtől hallom, hogy otthon mezítláb engedi a gyerekét, mert hallotta, hogy az jó. Ez így csak részigazság. Ahhoz, hogy a lábboltozat erős legyen, göröngyös talaj szükséges. A legjobb talán a füves, dimbes-dombos játszóterek és parkok. Nem muszáj teljesen mezítláb lenni. Jó a puhább talpú cipő is, illetve maga a tény, hogy nem sík a terület. Bizonyos esetben, ha már létező a probléma, pl. bokasüllyedés, vagy gerincferdülés a hirtelen növés miatt, szakértőhöz kell fordulni.

A hagyományos módszerek mellett a Testtartásfejlesztő Masszázs egy nagyszerű lehetőség. Gyerekeknél sokkal jobban és gyorsabban működik, mint a felnőtteknél pont a laza szerkezetű kötőszövetük miatt. A technika, segít a boltozati alap fejlesztésében, csökkenti boka és a medence billenéseit, a gerincferdülést és a fej előrre dőlését. Nagyszerűen alkalmazható a hagyományos technikákkal párhuzamosan, mint az ortopédus eszközök vagy a gyógytorna. Minimálisan vagy egyáltalán nem fáj a gyerekek még szeretni is szokták.

Ha többet szeretnél megtudni a témáról, vagy csak tanácsra lenne szükséged, kérj ingyenes visszahívást vagy konzultációt, mindenféle kötelezettség nélkül.

Ingyenes Visszahívás Kérése

Testtartásfejlesztés Részletei és Fotók