Egy alternatív megoldás a sportteljesítmény javítására kémiai szerek nélkül


Nyílt titok, hogy az élsportolók egyre fejlettebb doppingszereket használnak és azt is látjuk, hogy huszonéves fiatalok esnek össze a pálya szélén, vagy a zuhanyzóban. Azonban a folyamatosan növekvő világcsúcs eredmények nem csak a doppingszerek fejlődésének köszönhető. Zajlik egy forradalom, amiben az orvostudomány, a trénerek és a manuálisan végzett terápiák tudása teljesen új területeket hódítanak. Az emberi test egyre áthatóbb megismerése új eddig ismeretlen lehetőségeket kínál a mozgásod minőségének, a légzésfunkciódnak vagy a sportteljesítményed javítására . Ennek az egyik legújabb vívmánya a Mozgásfejlesztő Masszázs sportolóknak.


Sportteljesítmény Javítása

Sport woman was in the process of warming upSzeretnéd kihozni a maximumot? Akár professzionális élsportoló, akár lelkes amatőr vagy biztosan szeretnél fejlődni és elkerülni a sérüléseket! Ennek fontos alapja az izmokat és az egész testet behálózó izompólya és kötőszöveti hálózat (myo fascia) megfelelő működése. Eltérően a hagyományos gyógy és sportmasszázstól, az masszázs nem közvetlenül az izmokra és a keringésre fókuszál, hanem célzottan a megfelelő myo fasciák lazítására vagy nyújtására. Így az adott izom mozgásának terjedelme, minősége és lazasága megnő. A manuálisan segített aktív és passzív nyújtások tartósan javítják a hagyományos nyújtás, a fitnesz vagy a jóga eredményeit.  Ha elfogyott az oxigén, akkor oda a jó teljesítmény. Ismerős? A bordák ízületei, a bordákon tapadó izmok és kötőszövetek feszessége akadályozza a légzést. Naponta 23-24 ezerszer vesz levegőt egy átlag felnőtt ember. Ha neked is „feszes” a légzésed, akkor minden egyes légzéssel feleslegesen veszítesz energiát. A terület lazításával javul a légzésed hatékonysága így kisebb erőfeszítéssel több levegőhöz jutsz minden egyes légzéssel. Nem utolsó szempont a testtudatosság a masszázs gyakori „mellékterméke”. A technika jellegzetessége, hogy olyan területek kerülhetnek vissza az idegrendszer irányítása alá, amit szinte már teljesen el is felejtett.

Sportsérülések Elkerülése

20140422ez-zsir-igy-elozheted-megA leggyakoribb okai a sportsérüléseknek a bemelegítés, a nyújtás elhanyagolása és a túlerőltetés. Amikor nyújtasz valójában a myo fasciákat nyújtod. A myo fasciális technikákkal, a lazább és jobb minőségű mozgás lévén csökkenthető a sérülés valószínűsége és a nyújtás minősége. Amikor már megtörtént a baj, a regeráció és a fájdalom csökkentése a cél. Amikor egy izom meghúzódik, beáll vagy begörcsöl a myo fascia aktívan reagál. Az elasztin és kollagén aránya megváltozik, sokkal keményebb lesz így véd a komolyabb sérüléstől. Ez azonban csökkenti az adott izom mozgásterjedelmét és fájdalommal jár. Biztos tapasztaltad már, hogy a nyújtás egy-egy izomcsoport esetében pl. a térd hátsó részén vagy a karoknál fájdalmas. Az technikák kilazítják ezeket a blokkokat. Sokszor kimaradnak területek a nyújtásnál az idő hiánya miatt, vagy mert egyszerűen nem kivitelezhető az összes nyújtás. A problémák és sérülések megoldásának bővebb lehetőségeiért kérj visszahívást és ingyenes tanácsadást illetve konzultációt.

A Mélyebb Összefüggések

Az emberi testben kb. 650 izom található, amit a myo fasciák hálózata fűz egyetlen egységbe. Ez a rugalmas anyag behálózza az egész tested, körbeveszi és összeköti az izmaidat és a szerveidet. Mindenféle mozgásban fontos szerepe van. Például egy feszesség a talpadon vagy a vádlidban kihatással lehet teljes mozgásodra. Nem hiszed?

Itt egy kísérlet: próbálj meg állásban előre hajolni úgy, hogy a két térded nyújtva van. Így lesz összehasonlítási alapod. Végy egy teniszlabdát vagy bármilyen hasonló méretű labdát. Cipő nélkül kezd el görgetni az egyik talpaddal. Ne túl gyorsan, mintha csak masszíroznád a talpad, 3-4 percig. Mielőtt a másik talpadon is megcsinálnád, próbálj meg újból lehajolni és figyeld meg a különbséget a két oldalad között. 🙂

Különleges teszteknek köszönhetően feltárulnak azok a rejtett blokkok, amik gátolják a szabad mozgást így sokkal céltudatosabb a technika. Akár probléma megoldásról akár teljesítményjavításról van szó, a Mozgásfejlesztő Masszázs nem korlátozódik kizárólag egy-egy izomzatra.  A teljes rendszert egységként kezeli így maximalizálva az eredményt.

Ezeknek a mélyebb összefüggéseknek ismerete teszi igazán hatékonnyá a technikát!

További részletek a Mozgásfejlesztésről!