Sport és Fascia


Hogy mi a füttyről zagyvál itt össze meg vissza? Fascia? Bármelyik sport iránt is érdeklődsz a 21. században ez a magyarul kicsit furcsa szó az alapműveltség részévé vállt. A latin fascia szó a test kötőszöveti hálózatát jelenti. Ebben a rövid bejegyzésben egy gyors áttekintését találhatod ennek a csodálatos rendszernek, ami forradalmasította kezdetben a manuális terápiákat, később a különböző atletikus sportokat, a táncot, de még a jógát is!

Ha máshonnan nem is az SMR hengerről biztosan hallottál már. Tudod, az a kis szivacs henger, amivel az edzés előtt-után görgetik magukat a Funkcionális Sportok pl. a Kettlebell kedvelői. Az SMR henger a self myofascial release rövidítése, ami röviden annyit tesz, hogy az izompólya vagy izom fascia önmagunk által végrehajtott oldása. Épp ezért a hengerezésről még több bejegyzés is lesz a jövőben.

A fascia mikroszkopikus szerkezete

Maga a fascia gyakorlatilag minden szervet és szervrendszert kívülről-belülről is körbevesz és a helyéhez rögzíti őket. Egészen mikroszkopikus szintről indulva a sejtek szerkezetének kialakításától kezdve a teljes testet behálózza. A sport szempontjából a legfontosabb a myofascia ami az izmok fascia rendszere magyarul izompólya. A csirkemellen a hártyák, a vörös húsokon jól látható fehér részek vagy a mócsing mind-mind izompólya.

A fehér részek mind kötőszövet. behálóz és összetart

Azt már régen is tudták, hogy ez valamiféle csomagoló anyag, de az viszonylag új, hogy a testtartás és a mozgás elengedhetetlen része. Az emberi testben a forma és a funkció elválaszthatatlan egymástól. A fascia pedig a „forma szerve”. Fascia nélkül nem lehetséges állni, mozogni. Mivel fizikailag egy darab folytonos anyag, ezért bárhol a testben feszültség vagy rövidülés jön létre az a teljes testre kihat.

Hogy ez mennyire igaz csak a saját praxisomból néhány példa: egy féloldalasan megsüllyedt boka miatt a medence oldalra billent, ezt követi az „S” alakú gerincferdülés, ami a nyakizmok aszimmetrikus terhelését okozta. Végeredmény fülzúgás. A boka melletti megrövidült fascia kezelése már azonnal hatással volt a fülzúgásra.

Egy másik eset: NB1-es profi kosaras az eltérő terhelés miatt szemmel látható eltérő comb izomzat vastagság és eltérő fascia feszesség. A feszesség húzó ereje akkora volt a combizom kötőszövetében, hogy egyik oldalt a térd csatlakozásánál a térdkalács fájdalmat okozott plusz a sípcsont egyik dudorját kvázi megnagyobbította a másik oldalt a medence csatlakozásánál a medencét féloldalasan előrre billentette kellemetlen derékfájást okozva. A fascia oldása mindkét oldalt tünetmentességhez vezetett.

Többek között ez az egyik előnye a modern funkcionális edzéseknek, hogy nem csak a jobb-bal de az elöl hátul és a spirális fasciák szimmetriájára is nagy gondot fordít az ügyes mozgásokkal és a szokatlan eszköztárával. A lényeg a szimmetriára és az egyensúlyra való törekvés.