Miért nem tud mindenki ugyanúgy guggolni?


Nincs olyan guggolási technika, ami mindenkinek megfelelő lenne. Mindegy, hogy rúddal, kettlebell-el vagy saját súllyal guggolsz, ha nem működik a technika nem biztos, hogy benned van a hiba. Nem hiszed? Nézd meg a fotókat!

Gyakran hallani, hogy ez, vagy az a technika az igazi guggolás, az egyik edző erre a másik pedig arra esküdözik. Ennek talán az az oka, hogy a tankönyvekben és anatómia atlaszokban többnyire egy „idealizált” vagy leggyakrabban előforduló változatot mutatnak.

A valóságban nagyon széles az anatómiai változatosság a csontok, izmok, szervek stb. méretében és formájában. Egyeseknek több vagy kevesebb van és mások az arányok is. Nézd csak meg az alábbi medence és combcsont változatokat. A képek eléggé beszédesek miért is nem megy mindenkinek ugyanúgy az a fránya guggolás:

 

Ez itt két combcsont. Szerinted ugyanúgy tud guggolni mindkét ember?

Az ízületi „gömb”  és a „combnyak” arányai sokkal nagyobbak és hosszúkásabbak a bal oldali csonton.

Szerinted mindkettő tud szélesen guggolni?

Bár a két medence megközelítőleg hasonló méretű, viszont az ízületek közti távolság jelentősen eltér.

Nem feltétlenül feszességről, vagy lágy-szöveti „problémákról beszélhetünk. Az árok ahová csatlakozik a combcsont gömb része teljesen más helyen van és más szögben áll a fenti két medencén.

Ezen az oldalt-nézeten szintén. A bal oldalin majdnem előre, a jobb oldalin pedig teljesen oldal irányban néz az ízületi árok.

Tippek:

Mivel senkinek nincs röntgen szeme ezért képalkotó rendszer nélkül nem tudjuk megállapítani, hogy a sajátunk merre is áll. Hogyha úgy érzed, hogy nem megy a guggolás a következőket javaslom:

  • A próbát mindenképpen súly nélkül, vagy csak minimális terhelésessel végezd. Az anatómiai gát nem függ össze a súllyal.
  • Figyeld meg a mozgás végpontját vagy az „elakadást”. Ha a csípőben (forgó rész) kemény az érzet valószínűleg anatómiai az akadály. Ez hasonló érzés, mint amikor a könyöködet kinyújtod és nem megy tovább. Mindkét esetben csont találkozik a csonttal.
  • Ha nem is érzed keménynek, de nagyon hirtelen és akár fájdalmas a végpont (a fájdalom a forgás helyéhez közeli), akkor is jó esély van rá, hogy az ízületi szalagok és sajátságok a ludasok. Ez szintén anatómiai korlátra utalhat.
  • Ha azonban a végpont rugalmas, és mondjuk a fájdalom kisugárzik, vagy nem csak a forgáspont közelében tapasztalható, valószínűleg a lágyszövetek is problémát okozhatnak, ami megfelelő technikával javítható.
  • Mindkét oldalt egyformán jelentkezik a probléma vagy instabil? Ez főleg nagyobb súly esetén okozhat gondot és szintén inkább izom/ízületi gond lehet, ami javítható.

Ha úgy gondolod megrekedtél, vagy segítségre van szükséged, nyugodtan kérj ingyenes visszahívást és szívesen segítek. Az általam használt technikákkal gyorsan és fájdalom mentesen lehet növelni a beszűkült ízületi tartományt amennyiben a probléma lágy-szöveti eredetű. Továbbá több edzővel és más szakértővel is együtt dolgozom akiket bátran tudok ajánlani a problémád megoldása érdekében.

További információ a technikákról

Ingyenes visszahívás kérése