Anatómiai Meridiánok


435Bizonyára hallottál már a kínai meridiánokról és az akupunktúráról. Az Anatómiai Meridiánok a kínai orvoslástól független nyugati tudomány de, nevét valószínüleg azért kapta, mert nagyon magas az átfedés.

A hagyományos anatómiában az izmokat egyesével tárgyalják funkciójuk és elhelyezkedésük szerint. Ez nagyon jó a tankönyvíróknak, de a valóságban sokkal összetettebb az emberi izomzat rendszere. Ritkán esik szó az úgynevezett myo fasciák  (izompólyák, kötőszövet) összetett hálózatáról. Ezeket a fasciákat úgy tudod elképzelni, mint „zsákokat”, amik körülveszik és elválasztják az izmaidat és a szerveidet. Evés közben is találkozhatsz velük. A húsokban azok a fránya kis mócsingok és hártyácskák többnyire mind fasciák.

Azon kívül, hogy védik az egyes szerveidet és izmaidat, behálózzák az egész tested folytonos kapcsolatot teremtve a részegységek között. Olyan szerkezeti stabilitást hoznak létre, ami az izmok és csontok segítségével meghatározzák a testtartásodat és rugalmas szilárdságot adnak a testednek. Nélkülük nem lennél képes egyenesen állni és mozogni. Az izmok össze-vissza lötyögnének benned, a szerveid lepotyognának a medencédbe vagy a bokádhoz.

med_gerA myo fasciák egészen különleges kapcsolatban állnak az idegrendszerrel. Az izmokkal ellentétben, amit tudatosan tudsz működtetni, a fasciák képesek „önálló életre”. Túlzott terhelés vagy stressz hatására az elasztin és kollagén arányának változtatásával képesek megkeményedni így védve az izmaidat. Amikor tartósan ebben a megkeményedett állapotban vannak például az ülőmunka vagy mozgásszegény élet miatt, már nem képesek visszanyerni a rugalmasságukat. Ezt szoktuk hívni izomletapadásnak, csomónak vagy trigger pontnak. Az idegrendszernek folyamatosan olyan üzenetet küldenek, ami feszültséget és stresszt okoz. A másik lehetőség, hogy teljesen megfelejtkezik az idegrendszer ezekről a területekről. Sikeres oldás után az idegrendszer is megnyugszik, csökken a stressz szinted könnyebben tudsz aludni.

A myo fasciális meridiánok vonalakba rendeződnek hasonlóan a kínai rendszerhez. A kínaiak szerint a „csí energia a fasciákban utazik”. Az Anatómiai Meridiánok vonalain az egyes problémák és tartáshibák okai „utaznak” a vonalakon. Például egy bokasüllyedés felfele haladva előre döntheti a medencét, majd tovább haladva gerincferdüléshez vezet, ami hát derék vagy nyak fájást okoz. Tovább haladva a vállra migrént vagy alagút szindrómát okozhat stb. stb. a lista végtelen.

A modern fascia technikák lényege, a testtartás fejlesztése, az egyensúly visszaállítása, a mozgás minőségének javítása, de sokszor még a belső szervekre az idegrendszerre és lelki panaszokra is jótékonyan hatnak. A kínai gyógyászat sok vitát kavar, jómagam nem is ismerem igazán, de mindig meglepődök, amikor a hasonlóságokat felfedezek. Egy friss kutatás -ami az embriók fejlődéséről és a fasciákról szól- arra világít rá, hogy a különböző szervek egy időben jöttek létre bizonyos fascia láncokkal. Olyannyira, hogy a szerkezetük teljesen közös. Például a szív a bal kar fascia rendszerével közös láncban fejlődött (ugyanúgy ahogyan a kínai szív meridián lefut). Az emberi testben gyakorlatilag minden rendszer kölcsönös kapcsolatban van az összes többivel. Csak mi emberek adunk nekik sok nevet, hogy könnyebb legyen beazonosítanunk. Az viszont engem is meglepett, hogy a kínaiak máj, szív, epe stb meridiánjai 90-95%-ban ugyanúgy helyezkednek ahogyan megtalálták a közös fascia rétegeket.

Mindig felvillanyoz, hogy ma már kicsit mitikusnak ható kínai rendszer mennyire hasonló ahhoz a modern rendszerhez, amit én is használok a testtartás fejlesztésében. Azért valamit csak tudattak azok a régi nagy mesterek 🙂

Kínai Meridiánok

Thomas Myers Anatómiai Meridiánjai