A medence szerepe a hát, derék és egyéb fájdalmakban és néhány tipp!


medence csontjaiA fájdalomnak rengeteg oka lehet, de az esetek 80%-ban a helytelen testtartás a fő ludas. Az egyik gyakori probléma a medence és a keresztcsont elcsúszásai. Ebben a
bejegyzésben a problémák feltárása és megoldása mellett néhány otthon is elvégezhető praktikát fogok bemutatni.

A fájdalom helye legtöbbször nem esik egybe a probléma forrásával. A medence és a keresztcsont helytelen pozíciója szinte mindig együtt jár a hát és derékfájdalmakkal.  Gyakori kísérő a gerincferdülés is, amiről egy későbbi bejegyzésben fogok írni.

A medencében található a keresztcsont és a két medencecsont. Ezek összesen három ponton csatlakoznak egymással. Ezek a csatlakozások nagyon feszesek és csak minimális elmozdulásra képesek.  Viszont például járásnál vagy hölgyekénél a szülésnél létfontosságú hogy meglegyenek ezek a mozgások. Továbbá rengeteg izom csatlakozik ehhez a három kiemelt szerepű csonthoz. Többek között a hát egyenesen tartásához és a járáshoz szükséges izmok. A medencénk alakja és szerkezete teszi lehetővé a felegyenesedett járást és itt kezdődik a bibi.

Az emberek izom és csont szerkezete a járáshoz lett kitalálva. Többségünk nagyvárosban él és ülő vagy olyan féloldalas munkát végez, ami folyamatosan helytelen pozícióba kényszeríti a medence csontjait és izmait. A naphosszat keresztbe tett láb, a forgószékbe süppedés, vagy akár csak egy ügyetlen esés miatt számtalan módon tud elmászni, elforogni és elcsúszni ez a három csont. A mellékelt képeken is ezek láthatóak.

Klikk a nagyobb képért

Ezért bizonyos izmok állandóan petyhüdt mások túlfeszített állapotba kerülnek, ami idővel tartáshibákat okoz és megbomlik a „szerkezeti statikánk”. Ez szinte minden esetben fájdalmakat okoz. Sokszor nem a medence környékén, hanem a derékban vagy a lábakban. Emiatt újabb területeken bomlik meg az egyensúly. Például a medence előre fordulásával az alsó gerincünk is előre fordul. Ezt kompenzálva a hátunk púposodik, a fej hátradől és előre esik. Ez az állapot, ha nem avatkozunk, be egyre csak romlik, kialakulhat például a porckorong sérv.

A probléma az, ha már egyszer megbomlik a statika, akkor kicsi az esélye, hogy magától helyreálljon. Kezdetben elég lehet a megfelelő sport vagy gyógytorna később már speciális szaktudással rendelkező szakértői segítség is kellhet. Az Integrált Masszázsterápiák célja, hogy a problémák feltárása után visszaállítsa az izmok, ízületek harmonikus egyensúlyát. Így csökkentve a fájdalmakat, a gerincferdülést és egyéb tartáshibákat. Most pedig ígéretemhez híven néhány tipp!

Tippek:

A medence és keresztcsont problémáit egy bonyolult tesztsorozattal lehet kiszűrni, de van néhány egyszerű alapteszt, amit otthon is el lehet végezni. Mindössze egy segítőre van szükségünk!

Az első egyszerűbb változatot az alábbi kép mutatja. Álljunk egyenesen vállszéles terpeszbe. A segítőnket kérjük meg, hogy térdeljen elénk vagy mögénk. A képhez hasonlóan tegye a két kezét a két oldalsó medencecsont tetejére és azt kell figyelni, hogy a két oldal egy magasságban, van vagy sem. Ehhez fontos, hogy a segítő szemmagassága a tenyerével egy magasságban legyen. Ha van eltérés, akkor a teszt pozitív és érdemes felkeresni egy szakértőt.

Klikk a nagyobb képért

A másik egy kicsit nehezebben kivitelezhető, de nem vészes. Az alábbi képeken látható, hogyan kell a segítőnek a hüvelykujjait rátennie a vizsgált személyre. Ez a két pont valamivel lejjebb van, mint az előbb vizsgált medencelapátok. Sok embernek van itt két apró gödröcskéje. A két legjobban kiálló csontocskát kell érezni. Erre a két csontra kell a hüvelykujjakat rátenni, majd a vizsgált személy lassan előre hajlik. Ha a két csont közül ez egyik előre megy a másikhoz képest a teszt pozitív. Néhány embernél nehezen tapinthatóak a csontok, ezért ha nem sikerül hívjon bátran! A telefonos segítség ingyenes.

A megelőzésre néhány tanács:

Ülőmunka esetén legalább óránként egyszer tartani egy rövid szünetet. Kicsit felállni, mászkálni, megtornásztatni a tagjainkat.

Napi minimum 2 liter folyadék. A nyilvánvaló okok mellett izmaink és ízületeink „kenőanyaga” a víz.

A rendszeres sport fontos, de az egyoldalas sportok pl. az általam is kedvelt a fallabda is felboríthatják a statikát. Érdemes kiegészítésként úszni, vagy a jól összeállított tervszerű „sajátsúlyos” edzéssel kiegészíteni. Vendégeimnek segítek összeállítani személyre szabott egyszerű gyakorlatokat.

Pozitív teszt esetén nem kell aggódni, mert a medence eltérések gyorsan és fájdalommentesen korrigálhatóak megfelelő szaktudással. Általában 5-10 kezeléssel már nagyon látványos fényképpel bizonyítható eredmény érhető el a fájdalom jelentősen csökken vagy teljesen megszűnik.

Menyi idő szükséges és milyen tartósak az eredményekhez?

Minden ember más és más. Fontos tényező az életkorod, a tested nagysága és az esetleges problémák fennállásának ideje. Egy kezelés kb. 90 perc öltözéssel konzultációval együtt. Egy komplett kezeléssorozat 10 alkalom, ami kiterjed a teljes testre, a felületes és mélyebb rétegekre, de kérhetsz részterületeket is. A javulás az adott területen legtöbbször minden alkalom után szinte azonnal jelentkezik, de az első néhány napban jelentkezhet izomláz szerű tünet. Az eredmények tartósak, de ez függ a kezdeti célkitűzéstől, amit csak személyesen tudunk megbeszélni. Nem alkalmazok veszélyes ropogtatásokat vagy csontkovács módszereket.

Most ingyenes szaktanácsadással és konzultációval! Kérj visszahívást és 24 órán belül válaszolok a kérdéseidre!

Visszahívást kérek

Az eredmények gyorsak és tartósak, de függenek az életkorodtól, a jelenlegi testtartásodtól, életviteledtől és egyéb tényezőktől. Szolgáltatásaim nem helyettesítik az Orvosi ellátást! Mielőtt bármilyen masszázsra jelentkezel, olvasd el az ellenjavallatokat!